TOP 5 CARTI DE CITIT PE PLAJA

Inainte de a pleca in vacanta ne punem la punct outfiturile, bifam pe lista lotiunile pentru soare, asta dupa ce le-am inghesuit printre pantofii din bagaj si suntem extrem de atente sa nu fi uitat vreun ruj dintre cele “indispensabile” sezonului in care ne aflam. Asta avem, cu siguranta, intotdeauna in vedere, insa problema nevoii de a avea in maini o carte buna apare cand suntem deja sub umbrela, pe plaja, simtind mirosul marii si regretul ca nu ne-am procurat nimic potrivit pentru citit, din timp.

Daca esti in aceasta situatie, cu siguranta vei gasi prin apropiere o mini-librarie care sa iti vina in ajutor si, folosindu-te de sugestiile noastre, te vei bucura de o lectura de vacanta perfecta:

1. “Casa de la malul marii” - Esther Freud

Desi are doar zece ani, Floriana a trecut deja prin grele incercari. Parasita de mama si obligata sa locuiasca in conditii precare in Toscana, fetita isi gaseste refugiu in lumea viselor. Fascinata de parcurile intinse ale domeniului La Magdalena, ea obisnuieste sa stea pe zidul proprietati de la malul marii si sa-si imagineze cum ar fi sa locuiasca in somptuoasa vila detinuta de puternicul industrias Beppe Bonfanti. Intr-o zi, Dante, fiul cel mare al omului de afaceri, o invita inauntru si intre cei doi se infiripa o stransa prietenie care, peste ani, se va transforma intr-o poveste de dragoste, dar prejudecatile celor din jur si lipsa de scrupule a lui Beppe le pun in pericol relatia.


Zeci de ani mai tarziu, la mii de kilometri distanta, un superb hotel rustic din regiunea de coasta a Marii Britanii are probleme financiare. Inglodata in datorii, proprietara cauta cu disperare noi cai de a-ti atrage clientii. Pentru asta il angajeaza ca artist al casei, care sa-i initieze pe oaspeti in tainele picturii, pe fermecatorul argentinian Rafa, un barbat frumos si talentat. Insa pictorul nu este ceea ce pare, caci Rafa isi are propriile planuri, iar aparitia in casa Marinei nu e deloc intamplatoare. Doua povesti separate de decenii isi gasesc astfel un deznodamant surprinzator.
2. „N-a dansat decat o vara”- Per Olof Ekstrom
Scris cu sensibilitate si o buna cunoastere a Suediei postbelice, romanul, este una dintre acele povesti de dragoste care au toate elementele necesare pentru a deveni clasice. Autorul relateaza tumultuoasa istorie a iubirii dintre tanarul Goran, proaspat absolvent de liceu, venit la tara in timpul verii, si Kerstin, o fetiscana care creste la ferma parintilor ei. Pe parcursul naratiunii, nasterea timida si evolutia rapida a involburatei iubiri adolescentine dintre cei doi sunt urmarite cu subtilitate de autor. Pe fundalul optimist al acestei iubiri se desfasoara surd un conflict cu modul de viata al generatiilor trecute, cu o gandire ce-si risipeste energiile in pastrarea cu orice pret a valorilor existente, uitand cu totul de clocotitorii ani ai tineretii.

N-a dansat decit o vara este o tandra si naiva poveste de dragoste, dublata de istoria unei comunitati rurale, cu traditiile, prejudecatile si limitarile ei, precum si cu conflictele ce apar intre generatia tanara, inevitabil rebela, si conservatoarele institutii traditionale.


3. „Sambata seara, duminica dimineata ” – Alan Sillitoe


Romanul are ca sursa de inspiratie materialul brut al experientelor lui Alan Sillitoe in Nottinghamul din anii de dupa terminarea razboiului: o copilarie dickensiana, urmata de greutatile muncii necalificate in fabricile locale.
  Protagonistul romanului, Arthur Seaton, un tinar si harnic strungar cu faima de mare bautor, dar si de povestitor prolific, este unul dintre tinerii rebeli care stiu mai bine decit altii ce-i viata, stiu ce-si doresc de la ea si cum sa-si indeplineasca visurile. Intilnirile ascunse ale tinarului cu citeva femei maritate ajung insa subiect al birfelor locale, iar intr-o seara, cind Arthur intilneste o domnisoara intr-unul din puburile britanice atit de pline de culoare, viata protagonistului pare dintr-odata sa nu mai fie atit de simpla.

„Povestea lui Sillitoe despre un tinar rebel ca multi altii, Arthur Seaton, era in acord cu vremurile ei si, se pare, este inca la fel de actuala.” (The Guardian


4. “Ratacirile fetei nesabuite” - Mario Vargas Llosa

Vara anului 1950, Ricardo Somocurcio trece de la pantaloni scurti la pantaloni lungi. Petrecerile se tin lant in cartierul Miraflores din Lima, iar viata este traita in ritm de mambo. Pana cand Ricardo se indragosteste de Lily. Pentru totdeauna. O pierde si o regaseste, mereu sub alt nume, in scenarii variate: Lima burgheza, apoi Parisul revolutionar al anilor ’60, Londra hippy din ’70, Japonia moderna. El este “baiatul bun”, care viseaza sa traiasca la Paris si crede ca intalnirile lor tin de destin. Ea este “fata rea”, o aventuriera calculata, care crede ca intalnirile lor tin doar de hazard.

La 70 de ani, Mario Vargas Llosa scrie primul lui adevarat roman de dragoste. Un roman despre bucuria si caznele unei iubiri clandestine urmarite de-a lungul a patru decenii, pe trei continente. Dar si o cronica a lumii postbelice care, asemenea fetei nesabuite, a avut nevoie de mult timp pentru a-si recapata inocenta si pentru a invata sa iubeasca.

5. „Walkiriile” – Paul Coelho

Walkiriile graviteaza in jurul unui om care vrea sa-si schimbe viata si sa-si implineasca un vis: va merge in desertul Mojave, unde spera sa-si intalneasca ingerul calauzitor, reusind astfel sa se cunoasca pe sine si sa inteleaga lumea. 
De la Maestrul lui spiritual, J., Paulo stie ca desertul nu este un loc pustiu, ci ascunde sansa unor intalniri neasteptate. Acolo, departe de valtoarea vietii de zi cu zi, se afla un tanar Maestru al Traditiei si un grup de femei razboinice, Walkiriile, care cutreiera calare desertul. Iar ele il vor ajuta pe Paulo sa-si implineasca visul. Paulo si femeia iubita, Chris, strabat intinderile de nisip, intr-un periplu ce se va dovedi, mai presus de toate, o calatorie interioara care le va pune la incercare sentimentele si credinta, dar ii va calauzi spre adevarata Dragoste si Cunoastere.
Una dintre cele mai importante opere ale lui Paulo Coelho, roman surprinzator si plin de mister, Walkiriile evoca o uluitoare experienta umana si spirituala survenita in viata autorului la scurt timp dupa ce Alchimistul a vazut lumina tiparului.


Ultimele stiri

Descarca fotografia
  Produsul a fost adaugat in cos